KRAAIJENBERGSE KLEIBERGEN

Nederland, Noord Brabant

10 / 2 / divemap / 9 / 1

KRAAIJENBERGSE KLEIBERGEN

Arno van Wassenaar
Nederland, Noord Brabant 19-05-24

Goed zicht, wat lijnen gerepareerd

5 m
15 °C - 10 m

KRAAIJENBERGSE KLEIBERGEN

Roland Hendriks
Nederland, Noord Brabant 24-04-24

mooie leemwanden met veel zwartbekgrondels

3 m
11 °C - 15 m

KRAAIJENBERGSE KLEIBERGEN

Duikersgids Support Team
Nederland, Noord Brabant 5-04-24

Voor deze duikplaats gelden waarschuwingen. Lees goed onze duikplaatsbeschrijving voor je te water gaat!

3 m
10 °C - 14 m

Duikstek Kraaijenbergse Kleibergen bestaat uit een uitgestrekt blokkengebied, noordwestelijk van de Kraaijenbergse plas 4. Kenmerkend zijn de lange richel die ver doorloopt in westelijke richting en een aantal grote kleibergen op 20 meter diepte. Langs de oever kom je een plantenzone tegen met planten die tot 6 meter lang kunnen worden. Dit alles maakt de Kraaijenbergse Kleibergen zeker het proberen waard. Ga met je duiklamp op ontdekking tussen de glooiingen, heuvels en hoge muren. Het geheel vormt een bijzonder maar ook verwarrend bodemprofiel dat nooit verveelt. Er zijn in het gebied lijnen uitgespannen om te navigeren. Op circa 15 meter diepte ligt rechts van de instapplaats ook nog een kluwe staalkabels op 2 meter. Aan soorten kom je incidenteel een baars of een snoekbaars tegen. Verder leven hier palingen en rivierkreeftjes. Keer terug via de metershoge waterplanten totdat je de instapplaats weer bereikt hebt. Pas op voor bootjes!

Particulars

Je gaat bij de Kraaijenbergse Kleibergen via een grindstrook de plas in bij het bankje waar een bord aan de oever staat. Het water is hier ondiep genoeg om je uitrusting klaar te maken. Duik vervolgens in westelijke richting. Je komt eerst wat begroeiing tegen, totdat je op 20 meter diepte een lange richel bereikt die van oost naar west loopt. De stek bestaat verder uit grote kleiblokken, waarvan sommigen wel 10 meter hoog zijn.

Warnings

Pas bij de Kraaijenbergse Kleibergen op voor bootverkeer. Noordelijk ligt een jachthaven. Duik bij voorkeur niet op zonnige dagen of duik buiten het seizoen. Gebruik voor de zekerheid altijd een duikboei. De kleirichel maakt navigeren lastig. Gebruik je kompas. Donker op diepte. Neem je duiklamp mee.

Read more

Abonnee content

Bekijk ook kaart, kenmerken, statistieken, foto's en nieuws van deze duikstek.

Zoek in de logberichten van deze stek

Log your dive

Nederlands English Deutsch Francais

Embed this divespot on you own website

With the following code you can embed this dive site on your website. First, request a one-time key that will allow you to embed any dive site on Divers Guide. Mail name of diving school, email address and the url to info@duikersgids.nl.

<div id="EMBEDKEY" data-spot="NBoux7Y5OTn" data-lang="en"></div>

The id of the spot should be your embedkey
The data-spot should be set to the spot reference
The data-lang should be set to language ISO code. Possible values: en, nl
In the bottom of your HTML page, include the following script:

<script src="https://api2.duikersgids.nl/js/embed.js"></script>